JOHAN & NYSTRÖM-ETHIOPIA GUJI-Filter Coffee Whole Bean-250G

115.00 SEK

The product is unfortunately out of stock. :(

Ethiopia Guji är en klassiker i vårt sortiment som älskas av många. Årets skörd är lika älskvärd som vanligt, med smaker av jordgubb, vanilj och kakao. Kaffet är en favorit i många sammanhang med sin tydliga karaktär som är lätt att känna igen, även för nybörjare inom specialkaffe.

Kaffet kommer från en större privatägd gård i östra Guji. Det är ovanligt i ett land där mycket kaffe kommer från processtationer som tar emot kaffe från många småskaliga bönder. Därför får vi här ett kaffe från en specifikt plats, vilket är ovanligt i Etiopien. Gården ägs av Ismael Hassan sedan 2014 och omfattar idag omkring 200 hektar på nästan 2 000 meters höjd. Ismael har sedan starten jobbat hårt med att höja kvaliteten och investerar kontinuerligt i farmen.

Ethiopia Guji är bärtorkat/naturligt processat vilket ger kaffet dess speciella karaktär. Kaffebäret torkas med skal och fruktköttet kvar runt bönan, istället för att pulpa (ta bort fruktköttet) och tvätta bönan först. Under torkningen börjar kaffebäret fermentera med naturliga bakterier från luften men även från kaffebäret. Processen kräver mycket kunskap och skicklighet för att skapa en ren och balanserad kopp fri från defekter. Det är också en miljömässigt skonsam metod, då det går åt väldigt lite vatten.

Kaffe har traditionellt sålts med det större området Sidamo som ursprung. Men på senare år har det fått namnet efter sin specifika geografiska plats då kaffet sticker ut från mycket annat kaffe i Sidamo. Etiopiskt kaffe benämns vanligen utifrån regionen det kommer ifrån. Detta för att olika regioner med sina unika karaktärer har varit viktiga för Etiopiska kaffeexportörer. De har strävat efter att skapa ett namn för de olika regionerna, precis som exempelvis med vin i Frankrike. I dag börjar systemet luckras upp lite, vilket gör att vi får mer spårbarhet i kaffet som vi köper.

INFO
Name: Ethiopia Guji
Origin: Ethiopia
Region: Guji, Shakiso
Producer: Ismael Hassan
Farm: Kayon Mountain Coffee Farm
Altitude: 2000 m.a.s.l.
Variety: Heirloom
Coffee process: Natural
Brewing process: Filter

Taste Notes: Strawberry, vanilla, cocoa

Ingrediens: 100% kaffe